Wystarczy kalafior i aromatyczny ser, aby zrobić tę pyszną zapiekankę. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Z kalafiora można zrobić zupę, warzywne steki, gotowaną jarzynkę do obiadu, ale też wegetariańskie kotlety, czy wreszcie: różnego rodzaju zapiekanki. Można je przyrządzić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. My proponujemy dziś jeden z najprostszych i jednocześnie najpyszniejszych przepisów na zapiekankę z kalafiora.
Jak zrobić zapiekankę z kalafiora z serem?
Zapiekankę robi się bardzo łatwo, bo dosłownie: wystarczy zapiec różyczki kalafiora z żółtym serem. Dobrą naszym zdaniem opcją jest wcześniejsze bardzo krótkie obgotowanie różyczek, wówczas czas pieczenia wyznacza jedynie to, jak bardzo przypieczony chcesz mieć żółty ser.
Jeśli lubisz warzywa zapiekane w kremowych sosach, możesz wymieszać ser ze śmietaną kremówką i ewentualnie dodać do takiej masy jeszcze 1-2 żółtka jaj. Zapiekany kalafior z serem można również wzbogacić o inne dodatki: np. różyczki brokułowe, pieczarki (dobrze je wcześniej przesmażyć) czy np. zrumieniony na patelni boczek.
Przepis: Zapiekany kalafior z serem
Prosta zapiekanka warzywno-serowa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 1 kalafior
- 200 g sera cheddar
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Szykowanie kalafioraKalafior podziel na niewielkie różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odsącz z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pieczenie kalafioraKalafior posyp tartym na grubych oczkach serem. Zapiekaj ok. 20-25 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
Gotową zapiekankę warto udekorować czymś zielonym: posiekaną natką pietruszki, listkami rukoli albo świeżego szpinaku baby. Można też wykorzystać dowolne kiełki lub mikroliście.
Jak podawać zapiekankę z kalafiora?
To zapiekanka uniwersalna, bo może być zarówno obiadem jak i kolacją (jest bardzo sycąca), może być sama w sobie posiłkiem, a może służyć jako dodatek. Możesz ją zaserwować np. ze smażonymi lub pieczonymi filetami z piersi z kurczaka czy smażoną polędwiczką wieprzową. Do kalafiora zapiekanego z serem można też podać chrupiące kromki dobrego pieczywa oraz lekkie sosy na bazie jogurtu: czosnkowy, koperkowy albo pietruszkowy. Zapiekankę można podać także z ziemniakami z wody lub ziemniakami pieczonymi. Gotowane ziemniaki można zresztą dorzucić na blachę razem z kalafiorem i również zapiec je pod serową pierzynką. Podobnie można postąpić z makaronem.